Идеята за мораториума беше най-лошият вариант. Това заяви пред БНР депутатът

...
Идеята за мораториума беше най-лошият вариант. Това заяви пред БНР депутатът
Коментари Харесай

С мораториума изпращаме послания на бананова република, възмутен Рамадан Аталай

Идеята за мораториума беше най-лошият вид. Това съобщи пред БНР депутатът от Движение за права и свободи и член на новосъздадената краткотрайна комисия за енергийната рецесия Рамадан Аталай във връзка вчерашното решение на Народно събрание за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 година

По негови думи мораториумът значи, че няма различен излаз. В енергетиката обаче обстановката не е стигнала до такава степен да се каже " край, предаваме се ".

Думата " мораториум " би трябвало да изчезне, категоричен бе Аталай.

Според него Народното събрание не би трябвало да внесе ново решение за налагане на мораториум.

Той акцентира, че Движение за права и свободи няма по какъв начин да гласоподава за решения, които се вземат на коляно.

По думи на депутата с налагането на мораториума се вършат опити за източване на Фонда за енергийна успеваемост. Аталай пресметна, че разноските от фонда, които ще се изплатят за избрани участници в енергийния бранш, ще са към 500 милиона.

Ако понижим ДДС-то, може да стигнем тези равнища, на които е сега цената, в това число може да реализираме и по-ниски равнища, уточни Аталай.

" Посланията, които изпращаме към света, са послания на бананова република. Няма по какъв начин към днешния ден да се приказва за мораториум върху каквото и да било ", категоричен бе той и добави, че никой не може да се намеси в методологията на КЕВР.

Ние не сме бананова република, не сме някакъв остров, където сами да си прилагаме закони, методологии или формули, посочи още веднъж депутатът.

Според него нещата не са толкоз елементарни, само че са решими. От тази обстановка имало най-малко 17 изхода.

" Всички сме безапелационни, че цената на тока за хората не би трябвало да пораства. Поне не тази зима. И най-малко не по този начин внезапно. Но това би трябвало да стане по метод, който няма да докара до наказания ", акцентира от своя страна Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Иначе от Движение за права и свободи са уверени че токът не би трябвало да нараства от 1 януари следващата година, увери той. Депутатът акцентира, че въпросът е да се откри законовия метод за това. " Парламентът не може да постанова мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт нито върху решения на самостоятелни регулатори ", уточни той.

ЕРП-ата биват обезщетени от страната за разликата в цената, на която купуват сила и на която я продават. " Дългосрочното решение за повишаването на тока би трябвало да бъде предшествано от разбор и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат потребност българските жители, би трябвало да стане в този момент. Но повишаването на тока не може да стане с мораториум на Народно събрание върху самостоятелен регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете ", съобщи той. И прикани: " Нека се учим от грешките си и да оказваме помощ на хората със законови средства ".

Йордан Цонев отхвърли да разяснява проблема със прекъсването на  ", защото не разполагал с никаква информация по случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР